Jesteś w: > Start > Galeria prac > Praca



Rogaliki z marmoladą

(na zdjęciu - tuż przed upieczeniem)



SKŁADNIKI:

(porcja dla 6 osób)

200g chudego twarogu
200g margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
pół łyżeczki sody
     oczyszczonej
szczypta soli
150-200g marmolady
cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Chudy twaróg dokładnie przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać do niego miękką margarynę, mąkę, jajko i sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w odrobinie octu). Posolić do smaku.

Dokładnie wyrobić ciasto, następnie przykryć je czystą lnianą ściereczką i odstawić na chwilę.

Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak najcieńszy placek. Wycinać z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Marmoladę pokroić w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieścić po kawałku marmolady i dokładnie zwijać trójkąty, nadając im kształty rogalików.

Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180°C.

Płaską blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem (zapobiega przywieraniu ciasta) albo wysmarować olejem. Przełożyć rogaliki na blachę i wstawić do piekarnika. Są gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego koloru.

Upieczone rogaliki wyłożyć na tacę lub półmisek i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem.

Świeże rogaliki z marmoladą to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy, a dzieci wprost je uwielbiają.

Zamiast marmolady równie dobrze można wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury, ale niezbyt rzadkie.


Życzymy smacznego!


< Powrót do Galerii z 2008 r.