Jesteś w: > Start > Galeria prac > Praca



Deser cytrynowo-bananowy



SKŁADNIKI:

czubata łyżeczka żelatyny
1/3 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
pojemnik serka
     homogenizowanego
duża cytryna
2 dojrzałe banany
małe biszkopciki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Namoczoną w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, odstawiamy do wychłodzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy serek, łyżeczkę otartej skórki oraz sok z cytryny.
Składniki delikatnie mieszamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy ponownie.

Na spód każdego pucharka wkładamy plasterki banana, na nie warstwę kremu i ponownie plasterki banana. Całość przykrywamy kremem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem, gdy deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, każdą porcję można polać łyżką likieru bananowego lub cytrynowego.
Podajemy z biszkopcikami.


Życzymy smacznego!


< Powrót do Galerii z 2008 r.