Jesteś w: > Start > Galeria prac > Praca



Ciasteczka maślane



SKŁADNIKI:

1 kubek (230g) masła
1 kubek (230g) cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do
     pieczenia
1 łyżeczka aromatu
     waniliowego
3 kubki (375g) mąki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Rozgrzać piecyk do temperatury 175°C.
W dużej misce ucierać mikserem masło z cukrem przez 2 minuty. Zeskrobać masę ze ścianek miski i ucierać jeszcze przez minutę. Dodać jajko i aromat waniliowy. Dobrze wymieszać. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy stopniowo, dokładnie miksując. Ostatnią porcję wymieszać ręcznie. Ciasto musi być gęste.

Podzielić ciasto na dwie części. Jedną zawinąć w plastikową folię i odstawić. Drugą rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość 0,3 cm. Dużą metalową szpatułką podważyć rozwałkowane ciasto, żeby zapobiec przywieraniu. Wycinać ciasteczka wykrawaczem, zanurzając go w mące przed każdym użyciem. Ostrożnie przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 6-8 minut lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek zaczną lekko brązowieć. Wyjąć z piecyka i ostudzić.

Ciastka można udekorować polewą czekoladową, lukrem itp.

UWAGA:
To ciasto nadaje się do wałkowania zaraz po wyrobieniu.
Można też przygotować je na zapas. Po owinięciu go starannie plastikową folią i włożeniu do szczelnej plastikowej torebki, można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub w zamrażalniku przez 2 miesiące.

Jeżeli ciasteczka mają być bardziej zwarte, można nie dodawać proszku do pieczenia.


Życzymy smacznego!


< Powrót do Galerii z 2008 r.